Krivljenje pločevine je sestavni del kovinsko predelovalne industrije

krivljenje pločevineUpogibanje pločevine je le eden od pomembnejših postopkov v kovinsko predelovalni industriji, kjer se kovina obdeluje na takšne in drugačne načine. Zato ni nič nenavadnega, da se vsaj en stroj za oblikovanje pločevine znajde v vsaki še tako majhni delavnici. Poleg upogibanja pločevine so med postopki zelo pogosti tudi rezanje, varjenje, struženje, peskanje ali prašno lakiranje. Pri takšnih delih gre lahko le za izdelavo polizdelka ali končnega izdelka.

 

Krivljenje pločevine je lahko ročno ali strojno

 

Kakšne materiale bomo krivili, je odvisno predvsem od naročila. Možnosti je ogromno. Na sodobne stroje za krivljenje pločevine se lahko krivi aluminij, inox pločevino, pa tudi baker, ne glede na njihovo debelino. Tovrstni stroji so izjemno zmogljivi, predvsem pa natančni in učinkoviti, zato je celoten postopek zelo enostaven in kakovosten tudi za tiste najbolj debele pločevine. Z njimi zato lahko izdelamo večjo količino izdelkov ali polizdelkov, celoten proizvodni proces pa se s tem bistveno skrajša.

Za manjše potrebe se sicer lahko lotimo tudi ročnega upogibanja pločevine, ki pa je veliko bolj zamudno in tudi manj natančno. Ročno oblikovanje pločevine je primerno predvsem za tanke pločevine in za naročila manjših serij izdelkov. Ne glede na to, ali gre za ročno ali strojno krivljenje pločevine, je potrebno vedeti, da je pločevina osnoven material kovinsko predelovalne industrije, zato je njena različna obdelava zelo pogost postopek.

 

Krivljenje pločevine je trajen postopek

 

Kadar gre za preoblikovanje določenega materiala, se je potrebno zavedati, da so vse tovrstne deformacije trajne. In to velja tudi za upogibanje pločevine. Po samem postopku krivljenja, pločevine ne moremo več povrniti v prvotni položaj, saj so vlakna na eni strani pločevine raztegnejo, na drugi pa krčijo. Zato je pred postopkom potrebno natančno izdelati načrt izdelka oziroma polizdelka, na podlagi katerega se pločevina ukrivi.

Različni postopki krivljenja pločevin omogočajo izdelavo različnih izdelkov. S tem postopkom tako lahko krivimo profile ali pa pločevine različnih debelin. Glede na to, kaj želimo doseči, se lahko poslužujemo krivljenja pločevin ob letvi, s pomočjo matrice ali pa se odločimo za okrogljenje pločevine s pomočjo večjega števila valjev. Vsekakor je oblikovanje pločevine storitev, ki omogoča preoblikovanje materiala različnim potrebam.


© Optimizacija spletnih strani    O nas | Sodelovanje | Piškotki | Splošni pogoji