Investicijsko zlato je v obliki palic in naložbenih kovancev

EdisongoldZlato ali aurum je mehka svetleča, rumena, težka in zelo raztegljiva kovina, ki pa se jo da zelo enostavno preoblikovati. Zato ni nič nenavadnega, da je tako zelo priljubljena za izdelovanje različnih vrst nakita kot so na primer zapestnice, verižice ali prstani. To pa ni edina oblika zlata, ki jo danes srečamo. Zelo priljubljeno je v zadnjem času tudi investicijsko zlato.

 

Zlato je že od nekdaj sinonim za bogastvo

Zlato je bilo že od nekdaj zgodovinsko gledano sinonim za bogastvo, moč in prestiž, zlati kovanci pa so se že nekoč uporabljali tudi kot plačilno sredstvo. Zato ni nič nenavadnega, da velja zlato varno naložbo v prihodnost.

Danes boste investicijsko zlato dobili v obliki zlatih palic oziroma ploščic in naložbenih kovancev. Zanj je značilno, da zelo dobro ohranja svojo vrednost, kar pomeni, da je poleg varnosti to tudi zelo enostaven in vedno bolj privlačen način naložbe med varčevalci.

 

Značilnosti investicijskega zlata

Za investicijsko zlato je značilno, da gre za zlato čistine, ki je enaka ali večja od 995 tisočink, razen majhnih palic ali ploščic z maso manj kot 1 gram, kovanci pa imajo čistino enako ali večjo od 900 tisočink. Vrednost tisočink boste prepoznali tudi v vrednosti karata. Čisto zlato je 24-karatno.

Zlate palice boste našli v različnih velikostih, zaradi česar je tudi njihova teža oziroma masa različna. Naložbeni kovanci pa imajo poleg dejanske naložbe tudi numizmatične vrednosti. Izdelujejo se na osnovi ponudbe in povpraševanja, pomembno pa je, da so vsi naložbeni kovanci normirani.

 

Investicijsko zlato je zaenkrat neobdavčeno

Investicijsko zlato je posebno tudi po tem, da je v Sloveniji promet z investicijskim zlatom popolnoma neobdavčen. To pomeni, da vlagatelj ne plača davka, ne glede na to ali gre za nakup ali prodajo. Prav tako niso obdavčeni kapitalski dobički, torej razlika med nakupom in prodajno vrednostjo zlata.

V kolikor se boste odločili za nakup investicijskega zlata, je pomembno, da ste pozorni vse potrebne oznake, ki nakazujejo, da so na primer zlate palice likvidne. To so ime kovnice, čistina, masa, žig licenčnega laboratorija, serijska številka palice. Zato vam svetujemo, da se izogibate nakupu na črnem trgu.


© Optimizacija spletnih strani    O nas | Sodelovanje | Piškotki | Splošni pogoji