Različni intel procesorji za različno zahtevne uporabnike

Procesor Intel i3

Okoli leta 2003 ali 2004 se je bila huda bitka med dvema proizvajalcema procesorjem AMD in Intel. Nekje od leta 2007 pa je Intel prevladujoči proizvajalec računalniških procesorjev. Intel procesor je v uporabi pri domačih računalnikih prenosnih računalnikih in pri serverjih. Za serverje je pripravljena posebna linija Xeon. V zdajšnjih časih skoraj nima konkurence pri drugih proizvajalcih. Trenutno se prodajajo 3 serije Intel procesorjev za domače računalnike in prenosne računalnike. Intel procesor je označen z oznako I3 , I5 in I7. Vsaka od teh oznak oziroma števil pomeni število jeder, ki ji procesor vsebuje. Z vsakim jedrom je intel procesor sposoben opravljati več zahtev hkrati.

Procesor je kot motor pri avtomobilu

Računalniški procesor je kot motor pri avtomobilu. V bistvu izvaja veliko večino računskih operacij v računalniku, ločen procesor ima samo še grafična kartica.

Za domačo uporabo in preprosto pisarniško uporabo je primeren in dovolj zmogljiv Intel procesor I3. Za bolj zahtevne domače uporabnike in za zahtevnejše delo na računalniku je primeren Intel procesor I5. Za najzahtevnejše operacije, kot je na primer programiranje na lokalnem računalniku ali pa poganjanje poizvedb na lokalno podatkovno bazo, je najbolj primeren Intel procesor I7. Seveda mora biti računalnik podprt s hitrim ssd diskom in dovolj veliko količino pomnilnika RAM.

Cene prenosnih računalnikov z I7 procesorjem se gibljejo okrog 1.200 evrov in več. Najcenejši prenosni računalniki z I3 inter procesorjem pa so dostopni po že zelo ugodnih cenah, ki se vrtijo okrog 300 evrov.

Moje izkušnje z Intel procesorji

Konkurenca Intel procesorjem je še vedno AMD, a jih težko dohajajo. Pred kakšnim letom sem menjala prenosni računalnik. Najprej sem imela procesor I5, sedaj pa sem ponosna uporabnica procesorja I7. Z novim prenosnim računalnikom sem izjemno zadovoljna, saj je očitna razlika v kakovosti. Nov računalnik je precej hitrejši od starega, kljub temu, da tudi starejši ni bil slab. Odvisno je predvsem od zahtevnosti samega uporabnika. Za nekaj dodatnih sto evrov lahko dobimo že vrhunski računalnik z Intel procesorjem.


© Optimizacija spletnih strani    O nas | Sodelovanje | Piškotki | Splošni pogoji