Ogrevanje stanovanja na elektriko

Električni stenski radiator

Ko govorimo o ogrevanju manjšega stanovanja ali manjše pisarne, ki se nahaja v kotu večjega skladišča lahko začnemo razmišljati tudi o uporabi električnega ogrevanja. Za manjšo pisarno so primerni že električni grelci ali pa kar električni stenski radiator.

Električni grelci nam pridejo prav v vseh prostorih, kjer potrebujemo čimhitrejše segrevanje, saj se jedro teh s pomočjo elektrike segreje zelo hitro, tako da se toplota potem s pomočjo ventilatorja čimhitreje širi po prostoru in ga segreva.

Gretje na elektriko seveda ni primerno za ogrevanje večjih prostorov, saj se poraba elektrike za segrevanje veča eksponentno z velikostjo prostora, ki ga segrevamo. Za segrevanje večjih prostorov se je s tega razloga veliko bolje odločiti za segrevanje na plin, trda goriva, kurilno olje ali pa segrevanje s toplotno črpalko. Poleti je super način tudi segrevanje sanitarne vode s pomočjo sončnih kolektorjev, ki zbirajo toplotno energijo sonca in jo pretvarjajo v toploto za ogrevanje doma in vode.

Električni radiatorji so super predvsem za prostore, ki ne potrebujejo konstantnega in vsakodnevnega ogrevanja. V ta rang spadajo predvsem pisarne, ki med vikendi in morda tudi kak dan med tednom ogrevanja ne potrebujejo. S tem, so stroški ogrevanja znatno nižji, kot pri ogrevanju na druge načine. Predvsem pa je tu prednost ta, da je investicija v električne elemente za ogrevanje najmanjša od vseh načinov ogrevanja.

Medtem, ko osnovne investicije za segrevanje stanovanj stanejo 10.000 evrov in več, je osnovna investicija električnega ogrevanja tudi več kot 60% nižja. A kot že rečeno ni primerna za ogrevanje večjih prostorov, ker je mesečni strošek vzdrževanja tudi več kot 100% višji napram ostalim.

Električni grelci se za razliko od radiatorjev pogosto uporabljajo tudi v zunanjih prostorih, kot so naprimer terase lokalov, ker oddajajo precej močnejšo in intenzivnejšo toploto. Prednost električnih grelcev pa je tudi ta, da so prenosni in v nekaterih primerih tudi nastavljivi, kar pomeni, da jim lahko prilagajamo izhodno moč in tako uravnavamo temperaturo glede na to, kako hitro želimo segreti prostor. Nekateri električni grelci pa imajo na voljo tudi časovnik, da jim nastavimo kdaj želimo, da nam prostor segrejejo in lahko nastavimo točno uro, kdaj se prižgejo in pri kateri temperaturi se ugasnejo.

Cene električnih grelcev so odvisne od njihove izhodne moči, maksimalne napetosti, maksimalne temperature, zračnega pretoka, velikosti in pa ostali opremi kot je zaščitna oprema, termostat, časovnik, …

Za hitro ogrevanje so super izbire tudi halogenske peči, konvektorji, infra peči, stenski grelniki, kaloriferji in tudi IR paneli, ki so tudi vedno bolj popularni po pisarnah predvsem zaradi svojega nemotečega izgleda.


© Optimizacija spletnih strani    O nas | Sodelovanje | Piškotki | Splošni pogoji