Odbijač varuje in varčuje

Moderen odbijač ima bistveno drugačne lastnosti kot njegov predhodnik. V času razvoja se je odbijač razvijal skladno z možnostmi in zahtevami. Na prvih vozilih odbijač ni bil vgrajen, ker zato ni bilo potrebe. Name prvega vozila na motorni pogon je bil v času razvoja predvsem prikaz alternative obstoječim načinom prevoza. Temu so se takrat uveljavljeni načini ter vsi, ki so od tega imeli koristi, na razne načine upirali. Poleg tehtnih in upravičenih razlogov, so preprečitev podpihovali razni razlogi, ki nimajo nobene zveze s tehniko.

Vendar je že prva daljša vožnja, pokazala številna nova odkritja. Nekaj odkritji je pripadlo avtomobilu, del pa tudi uporabi avtomobila. Kmalu po povečanju vozil na motorni pogon je postalo jasno, da bo odbijač potreben.

Pestra izbira odbijačev je na voljo v trgovini Silux na naslovu https://www.silux.si/.

Pri prvem avtomobilu tega ni bilo, saj je bil njegov namen predvsem uporaba v namen prikazovanja alternative prevoza. Ko je ta alternativa pridobila več navdušencev je postalo jasno, da vozila na motorni pogon med drugim postajajo ranljiva zaradi vseh raznih ovir v okolici. Iskali so način, kako bi razne negativne posledice gibanja ublažili. Že v samem začetku je postalo jasno, da bo potrebno vozilo na motorni pogon zavarovati. Vendar ga hkrati ne sme ovirati pri gibanju.

Ovire pri gibanju lahko povzroči odbijač, ki je neustrezen v svojih lastnostih. Predvsem v velikosti in teži. V začetku so bile izvedbe preproste, oblika pa prilagojena izvedbi ter predvsem funkciji. Postopoma pa so snovalci ugotovili, da ima veliki estetski potencial. To pomeni, da je možno z obliko in izvedbo ustvariti neštete estetske možnosti. Tako kmalu dobimo neštete oblike in izvedbe. Veliko je bilo bodisi preprostih ali kvečjemu nekoliko izpopolnjenih izvedb.

V nekaterih primerih pa je šlo za prave umetnine. Kar je sovpadalo z takratno logiko in načinom izdelavo. Takrat je odbijač obliko dobil skupaj z karoserijo. Ista je bila v veliko primerih zgolj osnova, njena nadgradnja pa velikokrat od primera do primera različna. V tem primeru lahko v nekaterih primerih govorimo tudi o unikatih. Do današnjih dni se je veliko spremenilo. Pomembno je, da ustreza pogojem varnosti, kot varčevanja z energijo. Varnost doseže z blaženjem sile gibanja ob trku, varčevanje pa z zagotavljanjem ugodnega količnika zračnega upora.

 


© Optimizacija spletnih strani    O nas | Sodelovanje | Piškotki | Splošni pogoji