Mariborski mestni grad

Hiša na dražbi

Nepremičnine Maribor so razna stanovanja, hiše, parcele, kulturni spomeniki, itd. Zelo imeniten arhitektonski spomenik v osrčju mesta je Mariborski mestni grad. Obdajajo ga Grajski trg, Trg svobode in Trg generala Maistra, v samem gradu pa lahko obiščete Pokrajinski muzej Maribor, kjer je veliko zbirk neprecenljive vrednosti.

Grad je dal zgraditi cesar Friderik III., med letoma 1478 in 1483. Zgrajen je bil z namenom, da se utrdi severovzhodni del mestnega obzidja. S časoma pa so ga spremenili v bogato fevdalno bivališče.

V osrednjem delu gradu je slavnostna oziroma viteška dvorana. Dvorano krasi bogata notranja oprema s slikarijami umetniških družin Quadrijev in Lorenza Laurigo. Ovalni strop krasi podoba konjeniške bitke med krščansko in turško vojsko, ki jo je naslika Johann Gebler, in sicer leta 1763. V tej viteški dvorani je leta 1847 koncertiral Franz Liszt »pred izbrano publiko«. Grad je obiskalo tudi veliko znanih osebnosti, kot so nekateri vladarji – Leopold I., Karel VI., tudi Marija Terezija, ruski prestolonaslednik in kasnejši car Pavel I. Leta 1782 pa je v gradu prenočil tudi papež Pij VI. Med drugo svetovno vojno je grad obiskal tudi Adolf Hitler.

Pomembnejši gradbeni dosežki gradu so:

  • baročno stopnišče iz leta 1747 – 1759,
  • Loretska kapela ob južni fasadi, nastala med letoma 1665 in 1675,
  • viteška dvorana v prvem nadstropju s čudovito stropno sliko Jožefa Geblerja in stenskimi podobam.

Pokrajinski muzej Maribor je splošni muzej, ki se ukvarja z zbiranjem, varovanjem, ohranjanjem, raziskovanjem,… V njem je veliko zbirk, kot so: arheološke zbirke (kamnito orodje, keramika, lončenina…), etnološka zbirka (lesene skrinje, kuhinjske omare, ognjiščna oprema, slike na steklo…), zbirka orodja, zbirka pečnic, zbirka kositrnih vojakov, zbirka razglednic, numizmatična zbirka (najstarejši novci iz rimskega obdobja), zbirka praporov, zbirka fotografij (portreti vojakov…), zbirka pohištva (skrinje, komode…), zbirka likovne umetnosti, obrtna zbirka, zbirka ur, svetil, glasbil, lekarniška zbirka, zbirka okvirov, mode, uniform, liturgičnega tekstila.


© Optimizacija spletnih strani    O nas | Sodelovanje | Piškotki | Splošni pogoji