Kako deluje toplotna črpalka zemlja voda?

Toplotna črpalka zemlja voda

Tehnika pri ogrevalnih sistemih napreduje iz dneva v dan, tako kot tudi na vseh ostalih področjih, predvsem pa se, tudi zaradi evropskih usmeritev, vse nagiba v smer izkoriščanja alternativnih virov, ki so za naravo bolj prijazni, oz. bistveno manj onesnažujejo naše ozračje. Zato je toplotna črpalka zemlja voda ena boljših iznajdb, kar jih je človek iznašel od svojega obstoja naprej. Namreč delovanje toplotne črpalke zemlja voda poteka tako, da se v zemljo ob hiši, na globino cca 20 cm pod lokalno linijo zmrzovanja, vgradijo kolektorji, ki iz zemlje črpajo toploto, katera v zemljo posredno pride z dežjem in vetrom, neposredno pa s soncem.

Delovanje toplotne črpalke zemlja voda zato poteka na izredno ekonomičen način. V kolikor se toplotna črpalka zemlja voda, oz. kolektorji le – te vgradijo dovolj globoko v zemljo, se lahko vir toplote iz zemlje črpa praktično vse leto, saj se tam nahaja vir toplote, ki ima vse leto skoraj konstantno temperaturo. Toplotna črpalka zemlja voda oz. njeni kolektorji potrebujejo zgolj majhno površino zemlje, zato se lahko izgradijo na tudi zelo majhnih parcelah. Najbolj primerna za vgradnjo je toplotna črpalka zemlja voda takrat, ko se prehaja iz ogrevanja s fosilnimi gorivi na ogrevanje z uporabo geotermalne energije.

Sama toplotna črpalka zemlja voda deluje tako, v zaprtem sistemu kroži mešanica vode in alkohola. Število vrtin, ki jih toplotna črpalka zemlja voda potrebuje, je odvisna od potrebne energije za ogrevanje določenega objekta, od moči same toplotne črpalke in toplotne prevodnosti kamenin na sami parceli.


© Optimizacija spletnih strani    O nas | Sodelovanje | Piškotki | Splošni pogoji