Ali je moč toplotne črpalke zrak voda pomembna?

tc-zrak-voda

Ogrevanje določenega poslopja, pa naj si bo to stanovanjski blok ali stanovanjska hiša ali pa poslovni objekt, je odvisno od tega, kakšno moč toplotne črpalke zrak voda lahko proizvajajo. Moč toplotne črpalke zrak voda pa je odvisna od kapacitete zraka, ki ga lahko toplotna črpalka zrak voda absorbira na enkrat. Torej, če se izrazim figurativno, večja pljuča kot ima toplotna črpalka zrak voda, večjo moč ima.

Le – ta pa je pomembna, koliko električne energije bo porabila za svoje nemoteno delovanje. Toplotna črpalka zrak voda namreč deluje tako, da iz zunanjosti črpa zunanji zrak ter izkorišča njegovo toploto za ogrevanje sanitarne vode in vode, ki kroži po ogrevalnem sistemu oz. po radiatorjih ali sistemu za talno gretje. V zimskem obdobju je ta moč še toliko bolj pomembna, saj je potrebno v ogrevalni sistem pognati večjo količino tople vode, hkrati pa mora ta biti toplejša kot v poletnem času. Zato toplotna črpalka zrak voda tudi ni primerna za vsako podnebje, v Sloveniji je primerna za primorski okoliš, drugje pa je pod večjim vprašajem, ali se toplotna črpalka zrak voda sploh splača, ali se je bolje odločiti za kakšno drugo vrsto toplotne črpalke, npr. voda voda ali pa zemlja voda.

V vsakem primeru, se je izredno pametno posvetovati s strokovnjakom, ki vam bo znal razložiti, ali je toplotna črpalka zrak voda za vas primerna, ali je bolj primerna kakšna druga ter tudi kakšno moč potrebuje za svoje delovanje. Prepričan sem, da tudi vi ne želite plačati nekaj, kar ne bo delovalo tako kot mora, pa čeprav bi bilo zelo poceni.


© Optimizacija spletnih strani    O nas | Sodelovanje | Piškotki | Splošni pogoji